Ar pritariate, kad ES draustų genetiškai modifikuotus maisto produktus?
Argumentai už
Genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) poveikis sveikatai ir gyvajai gamtai nėra iki galo įrodytas, tačiau įtariama, kad jie gali būti pavojingi. Juose paprastai yra pertvarkytų baltymų, kurie gali sukelti alerginius susirgimus. Spėjama, kad GMO yra mažiau vaisingi, pvz., genetiškai modifikuotų augalų sėklos dažnai yra nedygios, todėl tokių organizmų augintojai tampa priklausomi nuo GMO gamintojų. Genetinė organizmų modifikacija yra pavojingas žaidimas su gyvąja gamta, galintis sukelti nenumatytas pasekmes, nes GMO gali kryžmintis su natūraliais augalais ir taip pasaulyje ims plisti neįprastos augalų rūšys. Įtariama, nepriklausomiems moksliniams tyrimams, analizuojantiems GMO pasekmes, specialiai daromos kliūtys - tyrimai arba nutraukiami, arba neviešinami neigimą poveikį rodantys rezultatai, galintys pakenkti GMO gamintojų interesams.
Argumentai prieš
Genetiškai modifikuojant augalus galima padidinti jų atsparumą ligoms, vabzdžiams, padidinti derlingumą, išvengiant pesticidų, mažiau alinant dirvožemį. Genetiškai modifikuojant galima pagerinti augalų maistines savybes, pavyzdžiui, pridedant vitamino A ir kitų žmogaus sveikatai naudingų priedų. Genetinė modifikacija padeda spręsti daug problemų, be to, nėra įrodymų, kad genetiškai modifikuotas maistas kenkia sveikatai, todėl nederėtų drausti genetiškai modifikuotų produktų, užtenka tik visuomenės švietimo ir tokių produktų žymėjimo, leidžiančio vartotojui pasirinkti, ar tokį produktą vartoti, ar ne.